Daca planuiesti o amenajare sau reamenajare a locuintei si ai in vedere achizitia unui nou corp de biblioteca, te vei intreba, probabil, care este cea mai potrivita varianta: o biblioteca inchisa sau una cu rafturi deschise? Ei bine, fiecare tip de biblioteca are propriile avantaje si dezavantaje, iar acest articol se va axa pe aceste aspecte. Vei descoperi cum fiecare model se potriveste in functie de spatiu, gusturi, nevoi si stilul de viata. Citeste mai multe si afla cum sa faci alegerea cea mai buna pentru casa ta! 

Biblioteca cu etajere deschise vs. cea cu rafturi inchise inchise 

O biblioteca de living cu etajere deschise reprezinta o modalitate moderna si interactiva de a organiza si expune colectia de carti. Vizibilitatea tuturor obiectelor este caracteristica principala a acestui tip de mobilier. Poti plasa pe rafturi deschise carti si piese decorative. Neavand usi sau sertare care sa obstructioneze accesul sau vizualizarea lor, poti etala accesoriile la care tii sau pe care vrei sa le vezi mai des. 

Pe de alta parte, o biblioteca ce are rafturi inchise se prezinta ca o metoda traditionala de organizare a cartilor. Faptul ca vei pastra obiectele in dulapuri cu usi, ori in sertare le va proteja de praf, lumina soarelui sau alte potentiale deteriorari. Mai mult, in acest fel poti ascunde vederii documente sau acte importante, pentru a diminua riscul de a le pierde sau deteriora.  

Avantajele bibliotecii cu etajere deschise in locuinta 

  • vizibilitate buna a cartilor 

In cazul unei biblioteci cu etajere deschise, cartile sunt la indemana, fara sa fie nevoie sa deschizi usi sau sertare. Acest aspect te poate stimula sa citesti mai des, intrucat cart vor fi mereu vizibile si accesibile!

  • aspectul estetic al bibliotecii 

Cartile, cu copertile lor colorate, aranjate pe rafturi, pot adauga un element de design interior casei. Sunt un punct focal interesant, atragand atentia oaspetilor si creand un mediu placut si linistitor. Mai mult, ai posibilitatea de a muta mai usor in incapere sau in alta camera o etajera, mai ales ca multe sunt dispuse cu roti! Ce spui, de exemplu, de un element de design interesant, sub forma unei scari pe care sa plasezi carti si mici ghivece cu plante suculente? 

  • un look mai aerisit al incaperii 

Fara usile care pot ingreuna vizibilitatea, o biblioteca deschisa poate da impresia unui spatiu mai aerisit si mai mare, fie in living fie in alta incapere unde este plasata. In comparatie cu o biblioteca inchisa, cea cu etajere deschise permite luminii sa patrunda, creand o atmosfera deschisa, primitoare si iluzia unui spatiu mai generos. 

Asadar, decide ce tip de materiale este mai potrivit pentru rafturi (lemn, metal, sticla etc.) si planifica distributia cartilor pe rafturi in functie de gen, autor sau culoare. Verifica optiunile pe care ti le punem la dispozitie pe site si nu uita sa adaugi accesorii decorative, pentru a imbogati aspectul bibliotecii! 

biblioteci cu etajere deschise

Dezavantajele bibliotecii cu etajere deschise  

Desi biblioteca ce are etajere deschise poate oferi un aspect deschis si invitant in locuinta, curatenia este aspectul care iti poate da batai de cap! Cartile si obiectele decorative expuse atrag praf, necesitand o curatare frecventa pentru a mentine un aspect curat. 

In plus, lumina soarelui poate provoca decolorare si deteriorare cartilor. Mai mult, faptul ca acestea sunt vizibile iti poate limita posibilitatea de a avea o colectie privata sau de a ascunde anumite titluri pe care nu doresti sa le expui. In functie de modul in care aranjezi obiectele, va fi nevoie, de asemenea, de o ingrijire constanta, pentru a nu da senzatia de aglomeratie sau dezordine. 

Avantajele unei biblioteci cu rafturi inchise 

Bibliotecile cu rafturi inchise, avand usi sau panouri, ofera o bariera suplimentara impotriva deteriorarii cartilor la expunerea la praf, lumina directa sau umiditate. Acestia sunt factori care pot accelera deteriorarea cartilor, in special a celor rare sau vechi. Intr-o biblioteca inchisa vei proteja cartile si le vei pastra in conditii optime pentru mult timp. In plus, aici sunt ferite de mainile copiilor mici sau de animalele de companie!  

Bibliotecile cu rafturi inchise pot adauga un aspect elegant si ordonat incaperii. Ascunderea obiectelor poate reduce aglomerarea vizuala si poate crea o atmosfera linistita si organizata, care te poate ajuta sa te concentrezi mai bine cand lucrezi sau te relaxezi. 

Poti alege o astfel de piesa de mobilier in diverse stiluri si dimensiuni, in functie de nevoile si spatiul disponibil. De exemplu, poate fi personalizata cu usi de sticla, sticla sablata sau alte materiale, cu iluminare interioara sau cu diferite optiuni de finisare. 

biblioteca cu rafturi inchise

Dezavantajele bibliotecii cu rafturi inchise 

Intr-o biblioteca inchisa, cartile pot fi expuse la praf, umezeala si raze UV poate, deoarece rafturile inchise pot retine praful si umezeala. Usile de sticla pot permite si ele patrunderea razelor UV, desi intr-o masura mai mica fata de etajere deschise. 

Un alt dezavantaj este accesul dificil la carti. Cautarea unei anumite carti poate dura mult mai mult timp, deoarece vizibilitatea si accesibilitatea sunt limitate. Acest lucru poate fi in special frustrant atunci cand esti in cautarea unei anumite carti pentru o sarcina urgenta sau cand ai mai multe carti de referinta. 

In plus, bibliotecile inchise cu rafturi inchise pot avea o flexibilitate redusa in ceea ce priveste organizarea si personalizarea. Este posibil sa fie dificil sa modifici dispunerea rafturilor sau sa adaugi elemente decorative, fara a afecta integritatea structurii, ceea ce poate limita optiunile de design interior. 

Concluzii si recomandari  

In timp ce o biblioteca cu etajere deschise iti permite o personalizare mai mare si un acces facil la carti, cea cu rafturi inchise le protejeaza mai bine si ofera incaperii un aspect mai formal si mai organizat.  Alegerea intre cele doua tipuri de biblioteca depinde in mare masura de preferinte, de tipul de obiecte expuse, dar si de nevoile specifice legate de conservarea si accesibilitatea cartilor. Verifica sectiunea dedicata de pe site-ul nostru, pentru a alege modelul care se potriveste cel mai bine in locuinta ta! Fa alegerea potrivita pentru a te bucura de placerea lecturii!  

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *